El Tossal Cartografies, empresa formada per Natxo Segura, Òscar Arnau i Pau Fuster, presenta la primera col·lecció de cartografies excursionistes del País Valencià. Aquest grup de joves topògrafs valencians es llança de ple en un ambiciós projecte de produir cartografia excursionista de les serres i paratges més emblemàtics de les nostres terres d’interior. La col·lecció s’enceta amb l’eixida a la venda dels mapes de la Serrella (escala 1:20.000), la Serra de Mariola (escala 1/:25.000), els Ports I (escala 1:25.000) i la Tinença de Benifassà (escala 1:30.000), i amb vistes de treure a la llum l’any vinent la Serra d’Espadà, la Serra Calderona i la Font Roja. Un projecte amb vistes de futur, que pretén cobrir el buit històric de les terres valencianes pel que fa a mapes excursionistes, els quals tenen la particularitat d’anar acompanyats d’una guia turística al revers del full cartogràfic que mitjançant textos, fotografies i altres informacions d’interès per als amants de la muntanya, ens permetran conèixer a fons aquestos paratges.
Són uns mapes topogràfics, excursionistes, etnogràfics i turístics; una cartografia final que conté tots els elements topogràfics de la representació del terreny, els elements anomenats etnogràfics d’aquestos territoris (pous, aljubs, pous de neus, barraques de pastor, sènies, carboneres, etc.), i també els elements destacats pel seu interès històric i/o turístic (ermites, paratges protegits, museus, edificis singulars, etc), a més de les rutes excursionistes, tant les homologades com les que es proposen.
Aquestes edicions cartogràfiques han estat gràcies a un estudi profund de recopilació d’informació i un exhaustiu treball de camp, que ha contat amb la inestimable col·laboració dels habitants que encara queden a la zona i dels diferents estudiosos que pel simple fet, d’estimar la seua terra i el seu país, han col·laborat desinteressadament: Ferran Guardiola, Jorge Cruz Orozco, Josep Maria Segura i Miquel Vives. Amb aquestes excepcionals edicions, el Tossal Cartografies pretén col·laborar a potenciar un turisme de qualitat, integrat amb el medi, de coneixement del medi i per tant, respectuós amb l’entorn i amb tot aquest llegat. Un turisme que, ben controlat, planificat i ordenat, des d’una perspectiva integradora, pot proporcionar les inversions necessàries per tal de revitalitzar tot aquest món rural, ara per ara oblidat, i així evitar –ara que encara som a temps–, els errors del passat comesos al litoral.
.- Julián López Busquiel (Coordinador de Senderisme)